Jag har varit på födelsedagskalas idag på Hasse och Tages museicafé. Min vän fyllde 143 år: Marcel Proust. Han är straxt 100 år äldre än min äldsta. Det var litteraturvetaren Susanna Widlund som läste högt ur det fantastiskt äkta verket: På spaning efter den tid som flytt. Ett fascinerande textverk på ca 3 000 sidor. Hon läste början och slutet i pocketupplagan. Och så den där Proust berättar om lindblomsteet och madeleinekakan; hur Du ryste. Och då ryste jag. Vi fick madeleinekakor bakade med mycket citron. Racine och Mallarmé hördes lyssna här i Proust vindlingar, i dessa meningarna som jag också fick läsa högt ur boken: I skuggan av unga flickor i blom (översättning: Gunnel Vallquist, 1965), som handlar om Gilberte fast jag inte kunde finna den första beskrivningen han skapat av henne. Tack Susanna idag! Och tack Anne, som jag mötte vid bordet, som tjänat skribent 30 år på Helsingborgs Dagblad. En av de få. Grattis Marcel! Du var där.

Marcel Proust
född den 10 juli 1871,
som lever fortfarande i
sina texter.