Max Walter Svanberg på Malmö Konstmuseum, vilken otrolig konstnär han är! Vi gick in i den stora mörka hallen och upp i trappan med de många sköna skisserna av Carl Larsson. Några av de färdiga verken hänger på Nationalmuseum i trappan i Stockholm. Och här i Malmö Konstmuseum var publiken stor idag på vernissagen den sista utställningen som den eminente museichefen Göran Christenson har. Goda riktigt festliga snittar, med vatten och mousserande vitt vin stod färdigt och bjöds. Stora tal hölls. Sedan fick vi till slut gå ut bland dukarna av Svanbergs konst. Vid 40-talet är de första verken ifrån. De är sköna, ganska otillgängligt frågande. Vid 50-talets början kommer färgerna och formerna, som visar ett genuint poetiskt sinne och ett djupt fantastiskt formspråk. Det var då André Breton, surrealismens främste teoretiker såg honom mitt i sin analytiska poetiska inre intellektualism. Det som vi kallar den fria äkta människan. Och det var då som jag och många av oss yngre såg honom i mitten av 1950-talet för detta vackra bildskapande, direkt framtaget från ett äkta inre uttryck. Kvinnor och fjärilar går ihop. Djur och starka hår av kvinnor. Varje bild är minutiöst uppbyggd av reminiscenser från det absolut vackraste smådelarna från de gamla asiatiska folken. Innerliga varelser vid varandra finns så nära den franska symbolismens bildspråk, det som inspirerade våra imaginister som bildade en grupp från 1945-48 och vidare. Max Walter Svanbergs bilder ger en skicklig poesi till en äkta innerlig värld. Dessa bilder är fenomenala. Du måste se dem! De små viktiga detaljerna som hela tiden växer ut finurligt i många fler. Max Walter Svanberg föddes i Malmö den 21 februari 1912 och dog den 28 maj 1994. Hans bilder är starkt oersättliga!

Bild: Max Walter Svanberg

Sällsamt havandeskap i scharlakansrött rum, 1965

Gouache/täckfärg på papper