Kulturlunch sista gången före sommaren hade vi på Restaurang Hotell Svea i fina Simrishamn. Fåglarna betade tusenskönor utanför på det stora gröna gräset. Medan segelbåtarnas linor sjöng koncentrerat mot stålmasterna höga ute vid hamnen. Gravad god lax med dillstuvad potatis åt vi. Och frågan som jag gav idag till oss var sådan: Hur ser Din vision ut för kulturen i Ditt ämne, som Du skapar och arbetar utifrån? Hur ser en bra kulturpolitik ut? Och som vanligt var det många djupa svar vi fick höra. Här är något litet av allt vi samtalade om: Min vision för kulturen är som ett projekt jag hållit i där jag gav möjlighet till människor att få ta emot och inspireras av kulturskapare och av eget skapande. Vi behöver verkligen ta tillvara kulturskaparnas kunskaper och det de vill ge. Min vision för kulturen och konsten är att kunna skapa utifrån mig själv det som gör oss glada. Jag vill förändra världen för människan. Konstnären ska arbeta nära utan lön eller bidrag från kulturpolitiken med det som går att skapa. Människan i kulturen, behöver komma ifrån agendan med en utnyttjad värld, en korruption, ett användande som inte gagnar människan. Kulturpolitiken ska kompensera till en bättre utveckling. Hur vi tar oss dit har jag ännu inte något bestämt svar på. Men vi kan få hjälp av människan med ett ”mörkerseende”. Kulturen behöver komma in i samhället mer, med en bättre kulturpolitik. Konstnärer, dansare, teaterskapare, pedagoger, författare och skribenter med flera ska kunna söka heltidslön från kulturrådet/kulturnämnden, en lön för ett år, netto 11.000 kr/mån för projekt som kanske inte går att sälja på en gång. Det skall vara lätt att få denna lön. Konsten behöver komma mycket närmare varje människa som tycker om utveckling. En riktigt gedigen kulturpolitik och den enskilda skapande människan kan tillsammans göra detta möjligt!