Kvinnor och äppelträd, så blev den första viktiga boken och publicering för Moa Martinson, år 1933. Jag har lyssnat nära på den. Och jag kommer att lyssna på den en gång till. Och flera gånger till, på Bonniers Audio ljudbok. Den är så härlig! Så bra! Många gånger kan vi höra hur en kvinnas tankar är under 1800-talet och i början på 1900-talet, ifrån henne. En kvinna på landet och en kvinna som kommer från staden. Människor hade sina tankar om dem. Men det stämde inte. Och De levde stort. Moa Martinson tar in de viktigaste nyheterna i sina texter. Om hur kvinnan föder barnen, kanske till kriget som hon inte vill? Hela tiden får Du följa en kvinna och en kvinna till, vidare i deras handlingar och tankar. Du kommer att veta mycket mer om Ditt eget liv! Oavsett om Du är kvinna eller man. Ingen kan säga sådana meningar, som hon! Ingen kan skriva som hon! Lyssna får Du se. Det är en alldeles unik verklighet, som kanske är och har varit.