Solen är ljuvlig och jag lagar min egen ”Österlensk potatisgratäng Aljas”. Min yngsta ringde och jag fick sådan inspiration. Här är receptet: Tag först förstklassiga potatisar Solist: Ekologisk potatis från familjen Månsson på Helenelust i Tomelilla. Skär dem i smala skivor för hand. Tag en fransk skål gärna oval. Tag äkta smör krav och smöra skålen. Lägg sedan skivorna nära där i. Varje potatis skuren för sig. När skålen är fylld, stor eller liten tar Du havssalt och smular över lagom. Sedan mellanmalen svartpeppar lagom över. Vitlök från Österlen krav gärna från Bästekille, nästan en vitlöksklyfta småskär Du över hela gratängen. Tag sedan lantmjölk, gammeldags och häll ca en deciliter noga över den vackra skurna potatisen. Så det goda smöret i små bitar över hela gratängen. Sist river Du den godaste osten Du har, mellanrivet ca en halv deciliter för en liten gratäng eller en deciliter för en stor. Fördela jämt över dem. In med den i ugnen, 205 grader. Och passa den noga efter 30 minuter. När den doftar som allra godast tar Du ut den! Så strö ”Österlensk kryddblandning” över: Rosmarin, Kyndel, Timjan, Salvia. En riktig god Österlensk pärla av våra goda råvaror här!