Vilken underbar start på Ystads konsmuseums utställning ”Facing China”, där den nya tillförordnade chefen Ýrr Jónasdóttir gav så mycket i sitt tal! Nio konstnärer från Kina ställer ut. En privatperson från Holland, Fu Ruid har samlat konsten sedan 1995. Det känns så bra att denna utställning är utvald av en enda person. Utställningen handlar om identitet för konstnären/människan och det stora landet självt. Betydelserna ber hela tiden om att bli förstådda. En familjeväst med fotografier som om de vore insatta i en järnskodd väst är en relief av konstnären Chen Qingqing, född 1953. Hennes verk drar starkt tag i betraktaren. I Wei Dongs måleri, född 1968, kan vi finna stor känsla för den italienska renässansen fast med betydligt rikare identiteter för de kvinnliga personerna. Liu Ye, född 1964, är en fantastisk konstnär. Han bygger upp sina symbolistiska bilder så skönt! Enkelt sammanfattande evighetens ljus och vardagens tillsammans, se nedan. Hans tänkande och fullödiga bilder har ingen gräns. Färgerna är rikt sammansatta. Du glömmer dem aldrig! Gå och se om Du vill! Ystads Konstmuseum har blivit något helt nytt!

Måleri Liu Ye

foto Ulf Gertz