Så skön Skördemarknad det var idag i Mandelmanns trädgårdar! Det är Gustav och Marie Mandelmann och Aron och Tora, Disa och Joel som har skapat denna fantastiska gård. Det känns att de är flera generationer. Fyllt med människor var det idag, många hundra som samsades om vägen den smala slingriga ända upp på åsen och de långa ringlande köerna där inne. Som en frukt kände jag mig i värmen och fukten där jag stod med flera generationer i kö. En mycket vacker mormor talade jag med: Du höll min plats i kön. Tack för det! En upplevelse är det att känna allt så nära och så doftande! Precis som nu när jag tillreder en måltid med avlånga rödbetor, två sallader av röd lök och ”lördagsgodis”- tomater små små, utan olja och utan vinäger, bara med den rena saften! Så en sallad med gurka, smått smått skuren persilja och en liten vitlöksklyfta så underbart doftande. Bara safterna och innerligheten från dessa grönsaker ger en riktigt god dressing. Nu är snart allting färdigt att njuta vid middagen: Jag har dukat med vit damastduk och Josef Franks underlägg. På bordet står det två vaser: En är de vackert utslagna ljusrosa rosorna med röd kvist johannesört från Lena i fina Blomsterverkstan i Tomelilla! Och så två ihopsatta buketter persilja från Mandelmanns i ett grönt italienskt stort glas. Till dryck Pomonadalens Äppelmust, skapad av Inge Carlsson i september nu av ekologisk frukt: En sort är Gravensteiner från Gråsten ett 1700-talsäpple. Så livsviktigt med all äkthet som bara äkthet kan ge!